Ce este IELTS?
- IELTS (International English Language Testing System) este un test de evaluare al limbii engleze, care măsoară cu acuratețe nivelul cunoștințelor celor care doresc să lucreze sau să studieze în țările în care se vorbește această limbă. IELTS este recunoscut de peste 10 000 de organizații din toată lumea, acestea incluzând universități, angajatori, instituții profesionale, servicii pentru imigrari și alte agenții guvernamentale.
Cursul de pregătire pentru test
- Pregătirea pentru testul IELTS presupune abordarea fiecărei secțiuni, explicarea modalităților de a rezolva fiecare tip de exercițiu în parte, în mod corect dar și eficient pentru a asigura încadrarea în timpul permis, rezolvarea unei serii de teste complete după modelul IELTS.
- În cazul în care este nevoie de o anumită notă (universitățile și angajatorii solicită de obicei un anumit nivel de cunoștințe), iar cursantul este sub nivelul respectiv, se recomandă parcurgerea modulelor de perfecționare a limbii engleze, structurate astfel încât să îmbunătățească abilitățile evaluate în cadrul testului: reading, listening, speaking, writing, grammar, vocabulary. După finalizarea acestor module se poate trece la pregatirea pentru examen.
- International English School Romania Filiala Craiova organizeaza cursuri de pregatire pentru IELTS. Va rugam sa va programati la o sesiune de evaluare pentru a vedea daca nivelul pe care il aveti in prezent permite inscrierea direct la un curs de pregatire IELTS sau trebuie intai sa va imbunatatiti nivelul general de limba engleza.
- Pentru programari, va rugam sa ne contactati la telefon 0763 54 00 23.
Notare și evaluarea nivelului de cunoștințe
IELTS este un test de evaluare, ceea ce înseamnă că în funcție de cunoștințe se primește o notă între 1 și 9 care atestă nivelul lingvistic:
- 9 = UTILIZATOR EXPERT
- 8 = UTILIZATOR FOARTE BUN
- 7 = UTILIZATOR BUN
- 6 = UTILIZATOR COMPETENT
- 5 = UTILIZATOR MODEST
- 4 = UTILIZATOR LIMITAT
- 3 = UTILIZATOR EXTREM DE LIMITAT
- 2 = UTILIZATOR INTERMITENT
- 1 = NU ESTE UTILIZATOR
- 0 = NU A SUSTINUT TESTUL
Aceste note corespund sistemului CEFR astfel: 1-4 (A1/A2), 4-5 (B1), 5-7 (B2), 7-8 (C1), 8-9 (C2).
Tipuri de IELTS
- Există două tipuri de IELTS: IELTS Academic și IELTS General Training.
- IELTS Academic se adresează celor care sunt interesați să urmeze cursuri universitare și post-universitare sau doresc să se înregistreze în organizații profesionale din țările anglofone.
- IELTS General Training este pentru cei care doresc să emigreze într-o țară vorbitoare de limba engleză (Australia, Canada, New Zealand, UK) sau să urmeze cursuri de scurtă durată.
- Pentru a fi siguri că alegeți varianta de care aveți nevoie, contactați angajatorul sau universitatea la care doriți să studiați, pentru a va confirma tipul de test pe care îl acceptă.
Formatul și durata testului
IELTS are patru părți: Listening, Reading, Writing și Speaking. Durata totală a testului este de 2 ore și 45 de minute. Secțiunile de Listening, Reading și Writing se derulează în aceeași zi fără pauză, în timp ce secțiunea de Speaking va avea loc separat, data și ora fiind stabilite de centrul de examinare.
Listening: este la fel atât pentru Academic, cât și pentru General Training. Dureaza 30 de minute, plus încă 10 minute pentru transcrierea răspunsurilor. Se vor asculta patru înregistrări:
- Înregistrarea 1 este un dialog pe teme întâlnite în viața de zi cu zi.
- Înregistrarea 2 este un monolog ce acoperă același tip de subiecte, spre exemplu un discurs desprefacilitășile accesibile într-un campus studențesc.
- Înregistrarea 3 este o conversație de pînă la patru persoane despre subiecte legate de studii sau profesie.
- Înregistrarea 4 este un monolog care abordează o temă academică.
Cele patru înregistrări se vor putea asculta O SINGURĂ DATĂ!
Fiecărei porțiuni îi corespund câte 10 întrebări, marcate cu câte 1 punct (scorul maxim pentru această secțiune este de 40 de puncte). Tipurile de întrebări includ: răspunsuri multiple, răspunsuri scurte, asocieri, completare de note/rezumate/diagrame/tabele, completare de propoziții.
Reading: este diferit din punct de vedere al conținutului și dificultății pentru cele două module de testare. Durează 60 de minute fiind împarțit în trei secțiuni, iar numărul total de întrebări este de 40, fiecare fiind marcată cu câte 1 punct.
Academic Reading: include trei texte lungi, autentice, preluate din cărți, reviste sau jurnale. Abordează teme academice de interes general, destinate unui public cititor nespecialist. Textele nu necesită o pregătire prealabilă în domeniile respective, ci vizează capacitatea de a înțelege și analiza pasaje descriptive sau factuale.
General Trainig Reading: Conține texte preluate din reviste, ziare, ghiduri, reclame, ce acoperă situații de care ne putem lovi zilnic în țările vorbitoare de limbă engleză:
- Secțiunea 1 include două sau trei texte scurte, factuale.
- Secțiunea 2 conține două texte scurte, legate de situații profesionale (spre exemplu, procesul de aplicare pentru un loc de muncă, politici ale unor companii, condiții de lucru și salarii, facilități la locul de muncă, etc.)
- Secțiunea 3 cuprinde un text lung, pe o temă de interes general.
Writing: durează 60 de minute și conține două sarcini (Task 1 și Task 2), ce evaluează capacitatea de a scrie un răspuns în ceea ce privește acuratețea conținutului, organizarea ideilor și cunoștințele gramaticale și de vocabular.
Task 1 – răspunsul trebuie să fie de cel puțin 150 de cuvinte. Sarcina este diferită pentru Academic, față de General Training.
Academic Writing Task 1 presupune descrierea, explicarea și rezumarea datelor dintr-un tabel, grafic sau diagramă, folosind propriile cuvinte. Se evaluează abilitatea de a organiza, prezenta și compara date sau de a descrie un proces.
General Training Task 1 presupune scrierea unei scrisori în cadrul căreia cerem informații sau explicăm o anumită situație. Scrisoarea se poate încadra într-un stil formal sau informal, evaluându-se capacitatea de a oferi informații, explicații sau opinii.
Task 2 – răspunsul trebuie sa fie de cel puțin 250 de cuvinte și reprezintă un eseu pe o anumită temă dată (eseu de opinie, eseu argumentativ sau în care se prezintă soluții la o problemă), într-un stil semi-formal, neutru. Sarcina este aceeași pentru ambele tipuri de teste, Academic și General Training. Se evaluează abilitatea de prezentare și explicare a unor situații, de argumentare pentru și contra anumitor puncte de vedere și de a oferi exemple concrete care să susțină argumentele.
Notarea acestei părți a testului se face evaluând fiecare sarcină individual, din punct de vedere al Acurateții răspunsului, Coerenței și coeziunii, Resurselor Lexicale și Acurateții gramaticale, primindu-se note de la 1 la 5 pentru fiecare dintre aceste categorii.
Speaking: durează între 11 și 15 minute. Fiecare candidat este evaluat individual, răspunzând la întrebări încadrate în trei părți:
Partea 1 – Prezentare și interviu (4-5 minute): Examinatorul și candidatul se prezintă, apoi urmează întrebări legate de subiecte familiare (spre exemplu, locul de proveniență, familia, profesia, studii sau interese).
Partea 2 – Monolog individual (3-4 minute): Candidatul trebuie să vorbească pe un anumit subiect timp de 1-2 minute.
Partea 3 – Discuție (4-5 minute): Examinatorul va adresa intrebări legate de subiectul din Partea 2.
Criteriile de notare sunt Fluență și Coerență, Pronunția, Resursele Lexicale și Acuratețea gramaticale, marcate pe o scară de la 1 la 5.